Τρίτη, Μαρτίου 18, 2008

Breaking Bad...

Ο τίτλος δηλώνει τη διαδικασία του να αρχίσει κανείς να αμφισβητεί σταθερές, θεσμούς και στερεότυπα. Να απορρίπτει την συμβατική ζωή που έζησε και να υιοθετεί μια νέα στάση (πιθανότατα με συμπεριφορά στα όρια του νόμου ή παραβατική) που θα του προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις.


Η νέα σειρά για ενήλικο κοινό, Breaking Bad, του μικρού καναλιού AMC, σκηνοθετημένη από τον συμπαραγωγό των X-Files, Vince Gilligan, προσφέρει μια ματιά σε αυτή την μεταμόρφωση ενός ανθρώπου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Walter White (Bryan Cranston) και ο Jesse Pinkman (Aaron Paul). Ο πρώτος είναι μεσήλικας, καθηγητής Χημείας, οικογενειάρχης, σε όχι τόσο καλή οικονομικη κατάσταση και με διάφορα προβλήματα στην οικογένεια του. Μαθαίνει ότι έχει μη εγχειρήσιμο καρκίνο του πνεύμονα και αποφασίζει να μπει στην παρανομία για να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά του αλλά και για να αισθανθεί ότι είναι ζωντανός και πραγματικά ξύπνιος, έστω και προς το τέλος της ζωής του. Ο δεύτερος είναι νέος, ευκατάστατος, ήδη χωμένος στην παρανομία, παραγωγός και χρήστης ναρκωτικών, αποκομμένος από την οικογένεια του. Μαζί συγκροτούν μια περίεργη συνεργασία για την παραγωγή μεθαμφεταμίνης.

Το ύφος θυμίζει το επίσης πολύ καλό Dexter -αν και είναι νωρίς για συγκρίσεις. Η ροή είναι αργή, το σενάριο έξυπνο και ενδιαφέρον με στιγμές μαύρου χιούμορ, οι μεταβάσεις δεν έρχονται ποτέ απότομα αλλά προετοιμάζονται από τα όσα προηγούνται. Οι σκηνές περιέχουν σκληρό ρεαλισμό και δεν υπάρχει κάποια απόπειρα κάλυψης ή ωραιοποίησης των καταστάσεων (εξαιρώντας την πολιτική του καναλιού για λογοκρισία σε δημοφιλείς βρισιές και frontal nudity). Δεν προτείνεται για παιδιά και ανήλικους. Οι ερμηνείες είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά από τους δύο πρωταγωνιστές, ενώ το υπόλοιπο cast (Steven Michael Quezada, Anna Gunn, Dean Norris,  Giancarlo Esposito κλπ) κάνει επίσης αισθητή την παρουσία του σε διακριτούς και καλά γραμμένους ρόλους.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς μετράει 7 επεισόδια συνολικά (με 4 τουλάχιστον εξ' αυτών να είναι καταπληκτικά δείγματα δουλειάς) και έχει ολοκληρωθεί. Οι κριτικές είναι πολύ θετικές σχεδόν από παντού. Για την ιστορία ο αρχικός σχεδιασμός του κύκλου είχε 9 επεισόδια, αλλά η πρόσφατη μεγάλη απεργία των σεναριογράφων (WGA) επέφερε τον περιορισμό στα 7 που είχαν ήδη γυριστεί. Για τον πρώτο κύκλο της, η σειρά απέσπασε δύο βραβεία Emmy: Lead Actor in a Drama Series για τον Cranston και Single-Camera Picture Editing για τον πιλότο της σειράς.

Ο δεύτερο κύκλος, έχει 13 επεισόδια και ακολουθεί ακόμα πιο προκλητικά και σκοτεινά μονοπάτια. Ενίοτε χτυπάει αλύπητα τους πρωταγωνιστές οδηγώντας τους σε δύσκολες αποφάσεις, ενώ τονίζει με τον πιο γραφικό και αναπάντεχο τρόπο τις συνέπειες από τις επιλογές τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της εντυπωσιακής δεύτερης σαιζόν, δίνονται στον θεατή στοιχεία από ένα μεγαλύτερο *γρίφο*, στη λύση του οποίου συνεισφέρουν όλα τα γεγονότα του κύκλου αυτού, χωρίς τίποτα ωστόσο να κάνει αναμενόμενη την τελική σκηνή.

Ο τρίτος κύκλος της σειράς (13 επεισόδια), συνεχίζει στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα, δίνοντας επεισόδια όπως το "Sunset", "One Minute", το ιδιαίτερο (αλλά κορυφαίο για μένα) "Fly", και μια αποκορύφωση της υπόθεσης στα Half και Full Measures. Ομοίως και ο τέταρτος κύκλος δίνει ωραία επεισόδια όπως το "Box Cutter", "Crawl Space" και "Face Off".

Η σειρά έχει αποφασιστεί ότι θα ολοκληρωθεί στην 5η σαιζόν της, η οποία θα έχει 16 επεισόδια.

Ελληνικοί υπότιτλοι:
XSubs H 1η σαιζόν (7 επεισόδια συνολικά) στο ΧSubs!
XSubs H 2η σαιζόν στο ΧSubs!


Δεν υπάρχουν σχόλια: